Неділя, 04.28.2024, 11:44 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Наше опитування
Чи зверталися ви до юриста в сімейних справах.
Всього відповідей: 87
Рейтинги
Яндекс цитирования Рейтинг@Mail.ru
Відвідування

Сімейний юрист.

Юридична консультація. Питання-відповідь.

Добрий вечір. У мене таке питання: я розлучився з дружиною. Зараз буде підніматися питання про аліменти. Чи може суд призначити аліменти на утримання дружини (дружина працювала, зараз в декреті, здорова). Якщо може, то в яких випадках і який розмір таких аліментів? Велике спасибі!

відповідь:

У відповідності зі ст. 75 Сімейного кодексу України чоловік і дружина повинні матеріально підтримувати один одного. Право на матеріальну допомогу виникає, якщо зарплата, пенсія, стипендія та інші доходи не забезпечують прожиткового мінімуму, встановленого законом. Якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, хворобою або іншими обставинами, які мають істотне значення, дружина не мала можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, вона має право на утримання у зв'язку з припиненням шлюбу. За умови, що їй необхідна матеріальна допомога і що колишній чоловік може ... Читати далі »

Переглядів: 2755 | Додав: yoda | Дата: 09.19.2012

Після розлучення мій колишній чоловік більше 3-х років не проживає за місцем прописки в моїй квартирі, за комунальні послуги не платить, проте на всі мої прохання знятися з реєстрації не реагує. Що мені робити?

 

Права власника квартири визначені статтями 383 Цивільного кодексу України та 150 Житлового кодексу України, які передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім'ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на свій розсуд. У відповідності зі статтею 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Згідно зі ст. 156 Житлового кодексу України члени сім'ї власника квартири, які проживають разом з ним, користуються жилим приміщенням нарівні з власником квартири, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміще ... Читати далі »

Переглядів: 723 | Додав: yoda | Дата: 09.14.2012

Согласно ст. 60 Семейного кодекса Украины имущество, имущество, приобретенное супругами за время брака, принадлежит жене и мужу на праве общей совместной собственности независимо от того, что один из них не имел по уважительной причине (учеба, ведение домашнего хозяйства, уход за детьми, болезнь и т.п.) самостоятельного заработка (дохода). Считается, что каждая вещь, приобретенная за время брака, кроме вещей индивидуального пользования, является объектом права общей совместной собственности супругов.

Общей совместной собственностью супругов, в частности, могут быть: квартиры, жилые и садовые дома; земельные участки и насаждения на них, средства производства, транспортные средства, денежные средства, акции и другие ценные бумаги, вклады в кредитные учреждения; пая в кооперативе; страховая сумма , страховое возмещение, уплаченные за счет общих средств супругов, денежные суммы и имущество, принадлежащие супругам по другим обяз ... Читати далі »

Переглядів: 517 | Додав: yoda | Дата: 09.13.2012

Процедура расторжения брака в Вашем случае возможна только в судебном порядке, для чего Вам может понадобиться квалифицированная помощь юриста. В соответствии со статьей 110 Семейного кодекса Украины, иск о расторжении брака может быть предъявлен одним из супругов. Согласно норм гражданского процессуального законодательства, иски к физическому лицу предъявляются в суд по зарегистрированному в установленном законом порядке месту его жительства или месту его пребывания. Иски о расторжении брака могут предъявляться и по месту проживания истца в случае, если на его содержании находятся малолетние или несовершеннолетние дети или если он не может по состоянию здоровья или по другим уважительным причинам выехать по местожительству ответчика. В случае непредоставления лицами, участвующими в деле, информации относительно их адреса, судебная повестка направляется физическим лицам по адресу их местожительства или места пребывания, зарегистрированному в установленном законом п ... Читати далі »

Переглядів: 505 | Додав: yoda | Дата: 09.10.2012

Підкажіть, будь ласка, якщо колишній чоловік, батько моєї дитини, зовсім не бере участі у її вихованні, не допомагає матеріально, часто випиває, чи можна його позбавити батьківських прав та які наслідки це матиме?

Сімейним кодексом України передбачені як підстави позбавлення батьківських прав, так і правові наслідки такого позбавлення (статті 164, 166). Так, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, ... Читати далі »

Переглядів: 793 | Додав: yoda | Дата: 08.15.2012

Добрий день!

Які документи потрібно мати з собою і хто має бути присутнім при оформленні довіреності на супровід дитини в Росію? Заздалегідь вдячний.

відповідь:

Для того, щоб дитина мала право виїхати за кордон Україні, необхідно нотаріально завірена згода обох батьків, якщо перевезення буде здійснювати третя особа; нотаріально завірена згода одного з батьків, якщо супроводжувати дитину буде другий батько. Для оформлення доручення необхідно звернутися до нотаріуса із стандартним набором доукментов: паспортами батьків (їх присутність обов'язкова), ідентифікаційними кодами, свідоцтвом про народження дитини, свідоцтвом про шлюб / розлучення.

Якщо у вас виникли будь-які питання юридичного спрямування – телефонуйте і ми допоможено Вам.

Консультації БЕЗКОШТОВНІ.

... Читати далі »
Переглядів: 658 | Додав: yoda | Дата: 07.11.2012

Доброго дня, допоможіть! Я одружена 2 роки і 2 міс. весь цей час проживаю з чоловіком в 1-к квартирі, яка приватизована і прописаний в ній батько чоловіка, мій чоловік прописаний разом зі своїм братом в 2-к квартирі (де проживають батьки чоловіка), а мати чоловіка (яка в розлученні з батьком чоловіка ) прописана в іншій 1-к квартирі де в даний час проживає брат чоловіка.Я з нашою дитиною (1р. і 10 міс) прописана в 3-х кімнатній квартирі своїх батьків де прописаний ще мій брат і мати з батьком. Питання № 1: в разі розлучення чи можу я претендувати на якусь частину жилплощі чоловіка? вимагати для дитини прописки? Питання № 2 мої батьки і брат збираються виписуватися з 3-х кімнатної квартири що б я залишилася з дитиною там одна, у разі розлучення може мій чоловік претендувати на частину квартири моїх батьків якщо вона буде оформлена повністю на мене? Питання № 3: як будуть виплачуватися аліменти моїй дитині якщо чоловік ні ... Читати далі »

Переглядів: 1264 | Додав: yoda | Дата: 07.02.2012

Доброго дня! Мені 29 років. Я живу з жінкою (їй 30 років) та її дитиною (йому майже 6 років). Дитина ніколи не бачила свого справжнього батька, хоча насправді він живий і здоровий і проживає з нами в одному місті. І навіть регулярно платить аліменти. Я вважаю, що це моя родина і дуже люблю і жінку та її дитину, яка, до речі, вважає мене своїм батьком і називає татом. Я вирішив усиновити цього малюка з метою цілісності сім'ї і щоб уникнути зайвих нікому не потрібних питань і підозр з боку сторонніх людей, які не мають ніякого відношення до нашої сім'ї. Жінка не проти, а тільки за! Але офіційно батьком є ​​біологічний батько дитини. У зв'язку з цим виник ряд питань, на які я хотів би отримати вичерпні відповіді фахівця:

1. Що краще оформляти опікунство або усиновлення?

2. У чому відмінність між опікунством та усиновленням?

3. Як оформити документи і в які терміни їх м ... Читати далі »

Переглядів: 824 | Додав: yoda | Дата: 06.19.2012

Я інвалід 1 групи по зору. Мені 30 років. Житлом, роботою забезпечений. Чи маю я право на усиновлення дитини?

відповідь:

Згідно ст. 212 Сімейного кодексу України, усиновлювачами не можуть бути:

- Особи з обмеженою дієздатністю;

- Визнані недієздатними;

- Були позбавлені батьківських прав (якщо права не були відновлені);

- Були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками - вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (припинено опіку, піклування, діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;

- Перебувають на обліку або лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

- Зловживають спиртними напоями або наркотичними речовинами;

... Читати далі »
Переглядів: 768 | Додав: yoda | Дата: 06.19.2012

Громадяни України, які не досягли 16-річного віку, можуть виїзджати за межі України лише за згодою обох батьків або в їх супроводі. Тому, якщо дитина виїжджає за кордон у супроводі одного з батьків, то згода другого має бути нотаріально посвідчена. У тому випадку якщо такої згоди немає, виїзд дитини може бути дозволений судом. Дане правило зафіксовано в ЗУ 1994 р. «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», в Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затв.Постановою КМ України від 27.01.1995 р., і є наслідком норми ст. 142 СК України про те, що батьки мають рівні права і обов'язки по відношенню до дітей.
Таким чином, для того, щоб поїхати з дитиною за кордон, вам необхідно мати при собі один з таких документів - нотаріально завірена згода батька дочки на її виїзд за кордон із зазначенням часу перебування в ці ... Читати далі »

Переглядів: 2278 | Додав: yoda | Дата: 05.30.2012

« 1 2 3 4 5 »