Вівторок, 04.23.2024, 10:31 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Наше опитування
Чи зверталися ви до юриста в сімейних справах.
Всього відповідей: 87
Рейтинги
Яндекс цитирования Рейтинг@Mail.ru
Відвідування

Сімейний юрист.

Юридична консультація. Питання-відповідь.

Головна » 2012 » Вересень » 19 » Як стягнути з чоловіка аліменти на утримання дружини до 3-х років.
1:37 PM
Як стягнути з чоловіка аліменти на утримання дружини до 3-х років.

Добрий вечір. У мене таке питання: я розлучився з дружиною. Зараз буде підніматися питання про аліменти. Чи може суд призначити аліменти на утримання дружини (дружина працювала, зараз в декреті, здорова). Якщо може, то в яких випадках і який розмір таких аліментів? Велике спасибі!

відповідь:

У відповідності зі ст. 75 Сімейного кодексу України чоловік і дружина повинні матеріально підтримувати один одного. Право на матеріальну допомогу виникає, якщо зарплата, пенсія, стипендія та інші доходи не забезпечують прожиткового мінімуму, встановленого законом. Якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, хворобою або іншими обставинами, які мають істотне значення, дружина не мала можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, вона має право на утримання у зв'язку з припиненням шлюбу. За умови, що їй необхідна матеріальна допомога і що колишній чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Право на утримання у цьому випадку триває протягом трьох років з моменту розлучення.

Аліменти сплачуються щомісячно, хоча і є можливість домовитися про їх сплату наперед. Зміст надається в натуральній або грошовій формі. За рішенням суду, як правило, аліменти присуджуються в грошовій формі.

Для отримання аліментів можна підписати договір про надання утримання, у якому визначити умови, розмір та строки виплати аліментів. Такий договір має бути укладений в письмовій формі та завірений нотаріусом. У випадку невиконання зобов'язань за договором про надання утримання аліменти можуть утримуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Якщо домовитися полюбовно про зміст не вдається, то питання можна вирішити в суді, подавши позовну заяву про стягнення аліментів.

Розмір їх встановлюється судом з урахуванням обставин, які мають істотне значення (розмір доходів сторони, яка буде сплачувати аліменти). Розмір аліментів, визначений судом, може бути згодом змінений рішенням суду за позовною заявою платника або одержувача аліментів у разі зміни їхнього матеріального або сімейного стану.

Переглядів: 2755 | Додав: yoda | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0